7 Sebab kenapa orang dewasa lemah English

7 Sebab Orang Dewasa Lemah English dan Cara iFikir English atasinya

Lemah dalam bahasa Inggeris yang membuatkan banyak peluang terlepas, tidak dihormati dan sentiasa rasa rendah diri.

Dah tahu lemah..tapi tiada apa2 tindakan..

#1. Dulu tak rasa English Penting 

Sejak dibangku sekolah kita sering diberi pendedahan tentang kepentingan menguasai BAHASA INGGERIS, betul kan?  Maka tidak hairanlah subjek Bahasa Inggeris telah diberi penekanan hebat dan dimuatkan di dalam sukatan kurikulum pendidikan di sekolah bermula pada peringkat pra-sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah dan seterusnya ke peringkat institusi pengajian tinggi.

Tapi, KENAPA?

Bukankah kita ini RAKYAT MALAYSIA?  Bukankah bahasa yang sepatutnya kita UTAMAKAN dan sepatutnya kita DAULATKAN adalah BAHASA MELAYU atau BAHASA MALAYSIA?

Kenapa kita perlu kuasai BAHASA PENJAJAH?  Tidak bermaruahkah kita sekiranya kita beriya-iya mempelajari bahasa pertuturan penjajah yang suatu ketika dahulu pernah menjajah tanah air kita?

Amboi amboi amboi!!!  Siapa kata begitu?  Siapa kata SEMANGAT PATRIOTIK tidak membenarkan kita mempelajari dan mentuturi ‘bahasa penjajah’ ini?

Sila BUKA MINDA dan TAJAMKAN AKAL sedikit ye tuan-tuan dan puan-puan semua.  Jadilah seorang dewasa yang RASIONAL.

Sila tonton video di bawah ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kepentingan Bahasa Inggeris dan KENAPA kita PERLU MENGUASAI bahasa ini.

#2. Alergik dengan English 

Mungkin ada di antara kita ALERGI dengan perkataan-perkataan Inggeris.  Dengar perkataan Inggeris je dah merecik-recik peluh sejuk di dahi dan di belakang badan ibarat terjumpa hantu.

Hahaha… Kenapa jadi macam tu ‘brader’?  Apa dah jadi ‘cik kak’?

“Saya memang dari zaman sekolah lagi cukup lemah dalam mata pelajaran Inggeris”

“Bahasa Inggeris tu susah la…  Tak macam Bahasa Melayu yang kita cakap hari-hari”

“Saya faham bila orang bercakap dengan saya dalam Bahasa Inggeris, tapi…  saya malu nak balas semula”

“Saya lebih selesa bertutur dalam Bahasa Melayu kerana semua rakan dan ahli keluarga saya bertutur dalam Bahasa Melayu.  OK jer!  Saya tak kisah lemah dalam Bahasa Inggeris”

Ini adalah sebahagian kata-kata ‘MEREKA’ yang GEMAR memberi ALASAN dalam mempelajari Bahasa Inggeris.  Mungkin alasan-alasan seperti ni difikir ‘SELAMAT’ bagi menyembunyikan KEMELUT mereka dalam menguasai Bahasa Inggeris.

Namun…

Adakah kita mahu KEKAL begitu?  Adakah kita mahu jadi seperti mereka??  SAMPAI BILA kita hendak LARI dan BERSEMBUNYI, ekoran FOBIA dan ‘JANGGAL’ dengan bahasa ini???

Years Established

Participants

Sanggup lepaskan peluang terlepas begitu saja?

 

#3. Takut nak cakap

Hakikatnya, ramai antara kita sebenarnye BERMINAT untuk mempelajari Bahasa Inggeris.  Malah, mungkin ada yang sudah benar-benar BERAZAM untuk keluar dari belenggu fikiran mereka dalam menguasai bahasa ini.

Hal ini DISOKONG daripada PENGALAMAN dan PEMERHATIAN mereka sendiri terhadap keadaan sekeliling mereka yang mungkin berkaitan tentang pentingnya orang dewasa yang bekerjaya menguasai Bahasa Inggeris.

Akan TETAPI

Segalanya mungkin TERGENDALA, mungkin TERBANTUT atau mungkin juga TERBENGKALAI ekoran daripada KEGAGALAN dan KESAMARAN mereka dalam mencari ‘TITIK PERMULAAN’ bagi mula mempelajari bahasa ini.

Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah, BUANG JAUH-JAUH dari kotak fikiran anda mengenai segala BENTUK HALANGAN yang berkemungkinan menjadi BATU SEMPADAN buat anda.  TANAM dalam diri anda bahawa ANDA MAHU BERUBAH!  Selalu sematkan di fikiran anda bahawa ‘ENGLISH ITU MUDAH’!!!

#4. Tak amalkan..tahu je

Pernah tak terjadi pada anda semua satu situasi di mana anda merasakan sesuatu perkara itu atau berfikir sesuatu itu NORMAL, BIASA, malah boleh dikatakan hampir sebagai LUMRAH, sebaliknya hakikat PERKARA itu tidak benar sama sekali?

Ada pelbagai TANGGAPAN STEREOTAIP mengenai Bahasa Inggeris yang selama ini dirasakan MUNGKIN BETUL oleh segelintir kita namun sebenarnya pemikiran seperti itu TIDAK SEPATUTNYA WUJUD!!!

“Saya orang kampung, bekerja pun di kampung, jadi tak pakai sangat English-English ni”

“Ala, saya ni kerja jawatan rendah je pun.  Tak perlu nak cakap ‘omputih’ sangat”

“Tak perlu sangat pun belajar English sebab saya ni suri rumah dan saya pun bukannya ada kawan-kawan lain selain orang Melayu”

“Ala, buat apa nak sibuk-sibuk belajar bahasa luar, bahasa ibunda tu kuatkan dulu.  Ni Bahasa Melayu pun tunggang-langgang, sibuk nak belajar Bahasa Inggeris”

“Segan la nak cakap Bahasa Inggeris.  Bukan selalu guna pun.  Tengok TV pun ada ‘subtitle’ kan?”

Years Established

Participants

Jangan biarkan lagi..bertindak sekarang!

#5. Rasa selesa dengan 1 bahasa

‘Tak kenal maka tak cinta’.  Ungkapan yang sering kita dengar sejak dahulu hingga kini.  Apa makna perkataan ini?

Kita sering diberitahu sama ada oleh guru-guru di sekolah, ibu bapa, kaum keluarga dan juga sahabat handai mengenai KELEBIHAN-KELEBIHAN yang bakal diperolehi sekiranya seseorang itu mempunyai TAHAP PENGUASAAN BAHASA INGGERIS yang BAIK.

Apakah kelebihan-kelebihannya itu?  Adakah anda SEKADAR TAHU, atau BENAR-BENAR TAHU?

 “Kemahiran berbahasa Inggeris memudahkan saya berkomunikasi dengan baik”

“Kemahiran Bahasa Inggeris memudahkan saya untuk belajar”

“Boleh berbahasa Inggeris dengan baik menjadikan saya tampak hebat di mata umum”

“Saya tampil lebih berkeyakinan dengan tahap penguasaan Bahasa Inggeris yang baik”

SALAHkah kenyataan-kenyataan ini?  Tidak dapat DINAFIKAN, kenyataan-kenyataan seperti di atas ternyata BENAR dan TEPAT.  Pelbagai MAKLUM BALAS POSITIF IDEALISTIK yang boleh kita terima jika topik ini dibahaskan.  Akan tetapi, adakah sekadar itu sahaja?

Jika masyarakat sedar akan KELEBIHAN-KELEBIHAN MENGUASAI BAHASA INGGERIS seperti yang tertera, KENAPA MASIH RAMAI yang MENGAMBIL MUDAH dan TIDAK BERUSAHA KERAS dalam isu menguasai Bahasa Inggeris?

Tonton video di bawah untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai alasan-alasan yang LEBIH REALISTIK mengapa PENTINGNYA seseorang itu MENGUASAI BAHASA INGGERIS.

#6. Rasa tak 

Suatu hari kita sedang ‘melepak’ di warung-warung atau di kedai-kedai makan bersama rakan-rakan, tiba-tiba kita TERDENGAR perbualan meja sebelah yang terdiri daripada golongan MELAYU, TETAPI mereka BERKOMUNIKASI dalam Bahasa Inggeris.

ATAU…

Seorang pakcik berbangsa MELAYU memesan makanan dan minuman yang diingini menggunakan Bahasa Inggeris daripada pelayan kedai yang turut berbangsa MELAYU.

“I want fried rice and teh tarik”

“I would like to order beef burger and ice lemon tea, thank you”

Apa TANGGAPAN yang bermain dalam fikiran kita ketika itu?

“Ceh, ‘poyo’ gila orang tua ni.  Bajet ‘high class’ sangat la tu..  Hello, ko lepak restoran biasa je kot!  Bukan hotel ekslusif pun”

“Hek eleh pakcik ni…  nak menunjuk-nunjuk yang dia boleh ‘speaking London’ pulak.  Agak-agak la, takat ‘speaking’ camtu, nenek aku yang duduk kampung tu pun boleh”

Kenapa kita PREJUDIS dengan mereka?  Tidak bolehkah kita BERSANGKA BAIK sahaja?  MUNGKIN mereka dalam proses BELAJAR atau PRAKTIS agar ‘LIDAH MELAYU’ mereka lebih biasa dengan sebutan-sebutan inggeris.  Mungkin mereka MULAKAN dengan perbualan-perbualan mudah dahulu, siapa tahu?

Kita sibukkan perihal orang…  Kita sendiri, BILA NAK MULA berlatih?  Sudah CEMERLANG sangatkah PENGUASAAN BAHASA INGGERIS kita?  KENAPA kita perlu berprasangka NEGATIF seperti ni HANYA apabila BANGSA KITA yang bertutur dalam Bahasa Inggeris???

Years Established

Participants

We’ve Been Building For Over 10 Years

Kami dah membantu lebih 30,000 orang dewasa di Malaysia mendapatkan keyakinan untuk speaking

iFikir English 101

#7. Trauma nak bercakap!

Rata-rata di antara kita jauh di sudut hati mereka mengakui akan KEPENTINGAN mempelajari Bahasa Inggeris.  Mana tidaknya, pengalaman peribadi mereka telah MENDOKONG kepercayaan ini.

Mungkin ada yang mendapat pengalaman daripada ZAMAN BERGELAR PELAJAR, mungkin ALAM KERJAYA, dan mungkin juga faktor PERSEKITARAN SOSIAL mereka turut tidak dapat MENIDAKKAN akan pentingnya pengetahuan Bahasa Inggeris.

Tetapi…

Kenapa mereka seperti ‘REDHA’ membiarkan IMPIAN mereka untuk MENGUASAI Bahasa Inggeris berlalu begitu sahaja?  Apa yang menjadikan mereka seperti TIDAK KISAH akan KEINGINAN DALAMAN mereka terus TERBUAI sekadar menjadi mimpi dan harapan??

Mungkin mereka mempunyai ‘SEJARAH HITAM’ berkaitan bahasa ini.  Mungkin ada ‘alasan’ yang menjadikan mereka FOBIA untuk terus mendalami ilmu ini.  Mereka pernah ‘DIMALUKAN’ sebelum ini barangkali?  Ya, pengalaman ‘ditertawakan’ oleh orang di sekeliling memang AMAT PERIT dan AMAT SUKAR untuk dilupakan.

Namun, SANGGUPKAH kita membenarkan ‘ORANG-ORANG’ itu BERJAYA menguburkan HASRAT kita?  Sanggupkah kita biar SEJARAH HITAM dan MIMPI-MIMPI NGERI itu terus-terusan MENYEKAT niat murni kita?  Atau BATU PENGHALANG TERBESAR dalam diri kita tanpa kita sedari adalah EGO kita sebenarnya??  SAMPAI BILA???

Tonton video di bawah bagi mendapatkan gambaran jelas mengenai APA SEBENARNYA YANG MENYEKAT kita dan cara untuk mengukuhkan AZAM dalam menggapai hasrat dan impian.

Years Established

Participants

Apa kata Pelajar?

Let’s Build Something Together

Kuasai English untuk Usahawan, professionals dan executives. 

Siapa yang patut hadir program Kuasai English with iFikir?

Jika anda usahawan, golongan professional, executives yang ada masalah keyakinan nak gunakan English, tak berani nak speaking depan orang, anda mesti hadir.

 

Boleh kanak-kanak atau pelajar sekolah hadir ?

Tidak. Program ini untuk orang dewasa sahaja.

Macam mana saya nak daftar?

Klik pada link ini, isikan form dan lengkapkan maklumat anda.

Boleh saya ajak rakan niaga, kawan sekerja, suami, isteri untuk hadir?

Sudah tentu. Anda akan rasa lebih seronok bila anda sertai dengan mereka yang nak sama-sama improve seperti anda.

 

Adakah program ini dianjurkan Live secara Online?

Ya betul. Program ini akan dijalankan diatas platform Zoom.

Bila tarikh program Kuasai English with iFikir?

2 November 2022, Jam 8:30 malam

Client Testimonials

Apa anda akan rasa lepas belajar?

Kuncinya ialah anda faham dulu. Bila anda dah faham, anda akan rasa senang buat ayat

“Apa yang belajar melekat dalam kepala”

iFikir English My Story  - Pn Mariyam